Videók

Média-megjelenésekÍrjon nekünk!

Név:

E-mail:

Képgaléria:
Postacím: 7621 Pécs, Mária u. 8. (Ferling PR Kft.)
Telefon: (72) 512-370
Fax: (72) 512-378
E-mail: titkarsag@biomasszaeromuvek.hu
Hivatalos ügyintézés helye:
Bakonyi Erőmű Zrt.
8401 Ajka, Gyártelep Pf. 134.

Hazai vonatkozású média-megjelenések

Európa legjobbja a Dalkia pécsi szalmatüzelésű erőműve

Médium:Pannonpower.hu
2014-04-04

A kapcsolt energiatermelés európai szakmai szervezete, a COGEN Europe a piacfejlesztés kategóriában a legjobbnak ítélte a Dalkia Energia csoport tavaly Pécsett átadott szalmatüzelésű erőművét.

...Tovább


Nemzeti Energiastratégia: van még mit csiszolni

Médium:
2011-07-11

Az erdészeti faanyag kontrollált és fenntartható energetikai felhasználása egyáltalán nem káros sem környezetvédelmi, sem erdőgazdálkodási szempontból, sőt felhasználása nemzetgazdasági érdek és erősség – emelik ki a Biomassza Erőművek Egyesülése szakértői a „Nemzeti Energiastratégia 2030” koncepció kapcsán összeállított anyagukban.
...Tovább


Mintarégió lesz Devecser környéke

Médium:FN.hu
2011-04-27

Magyarország legnagyobb megújuló energiát hasznosító területe van alakulóban a vörösiszap-katasztrófa színhelyén.

...Tovább


Országos Erdészeti Egyesület: használj tiszta forrásból származó hazai faanyagot!

Médium:Agroszektor
2011-04-21

A társadalom április 22-ére, a Föld Napjára minden évben kiemelt évfordulóként tekint. Ilyenkor legalább egy napig igyekszünk környezettudatosabban viselkedni, óvni a természetet. Az Országos Erdészeti Egyesület ezúton emlékezik meg az év másik 364 teljesen átlagos napjáról, amikor a természet, az erdő szolgálja a mi érdekeinket.

...Tovább


Nagyobb hangsúlyt kaphat a biomassza

Médium:MiNap
2011-04-10

A szakemberek úgy gondolják, van jövője Miskolcon a biogáz-forrású távfűtésnek, ezért a Bogáncs utcai rendszert is felülvizsgálják, és a dél-kiliáni biomassza-fűtőmű után további biomassza-felhasználási lehetőségeket kutatnak.

...Tovább


Miért drágább az áram nálunk, mint az unióban?

Médium:Index
2011-02-10

Mondatról mondatra cáfolja Lázár János nyilatkozatát a Biomassza Erőművek Egyesülése. Szerintük kétmillió lakos távhője drágulhat 20-50 százalékkal, ha elfogadja a parlament a frakcióvezető módosítóját.

...Tovább


A szakma válaszol Lázár János feltevéseire

Médium:BEE Sajtónyilatkozat
2011-02-10

A Biomassza Erőművek Egyesülése ezúton kíván pontos, szakmai adatokra tá-maszkodó válasszal szolgálni Lázár János képviselő úr 2011. február 8-án tartott saj-tótájékoztatóján elhangzott állításokra a villamos energia törvény módosításával kapcsolatban.

...Tovább


Miért akar rosszat az országnak Lázár János?

Médium:BEE Sajtónyilatkozat
2011-02-10

Az energetikai iparág szereplőit egy emberként foglalkoztatja a kérdés: vajon miért szeretné Lázár János, hogy 50%-kal növekedjen a távhő ára, hogy munkahelyek ez-rei szűnjenek meg, és hogy teljes mértékben az orosz gáztól függjön az ország?
 

...Tovább


BEE levele Bencsik Jánosnak

Médium:BEE Sajtónyilatkozat
2011-02-10

Bencsik János
államtitkár úr részére
Klíma- és Energiaügyért Felelős Államtitkárság
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium           
Dátum: Ajka, 2011. február 7.

...Tovább


Vonzó zöldenergia befektetési célponttá vált Magyarország

Médium:Hírszerző
2011-01-21

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a biomasszából termelt villamos energiára is kiterjesztené a kötelező átvétel rendszerét.

...Tovább


Fa vagy fű? Ez itt a kérdés…

Médium:AltEnerg
2011-01-10

A megújuló energiaforrások, és ezen belül a biomassza felhasználása egyre elterjedtebb világszerte. Azonban a tüzelőanyag tekintetében még most is sok a kérdés.

...Tovább


A biomasszából hőt kell termelni

Médium:Műszaki Fórum
2010-12-06

Az előállítás rossz hatásfoka miatt a biomasszából villamos áram helyett hőt kell előállítani, ezt pedig decentralizáltan kell megtenni, vagyis ki kell építeni a falvak biomassza távfűtését - mondta Büki Gergely professzor az Energiapolitika 2000 Társulat fórumán kedden Budapesten.

...Tovább


Folytatnák a pelletüzem és a biomassza-erőmű építését Szászberken

Médium:MFor
2010-11-16

Az olasz többségi tulajdonban lévő Ecopellet Kft. mindenképpen meg akarja valósítani a szászberki ipari parkban torzóként félbemaradt pelletáló üzemét és a hozzákapcsolódó biomassza-erőművet - közölte Alapi József, a Szolnok megyei település október 3-án megválasztott új polgármester kedden.

...Tovább


Biomassza fűtőmű épül

Médium:Eger TV
2010-11-14

Faaprítékot felhasználó biomasszaüzemet épít a város a jelenlegi fűtőmű mellé. Kiegészítve a most működő, sok energiát fogyasztó hőközpont termelését a környezetet inkább kímélő, olcsóbb technológiát használják majd a volt felsővárosi műjégpálya helyén épülő üzemben. A tervekről lakossági fórumon tájékoztatták a környéken élőket.

...Tovább


Készülőben Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzeme

Médium:Hulladéksors
2010-11-08

A tervek szerint halad Magyarország legkorszerűbb és legnagyobb biogáz üzemének építése, amelynek alapkövét idén július közepén helyezték el Szarvason.

...Tovább


Energianövények tisztíthatnák meg a vörösiszappal szennyezett talajt

Médium:Energiacentrum.hu
2010-10-20

A talajcsere helyett megoldást jelenthet, ha növényeket vetnének be a vörösiszappal szennyezett Devecser és Kolontár talajának megtisztítására. Ha már növényekkel, akkor energetikai célokra hasznosítható növényekkel is lehetne enyhíteni a károkon.
 

...Tovább


Sláger lehet az energianád

Médium:AgroLine
2010-09-15

Magyarországon jelenleg 500 hektáron termelnek energianádat, azonban 400 ezer hektár az a területnagyság, amire az integrátori hálózat és a logisztika megszervezése miatt minimálisan szükség lenne. Ez Magyarország teljes energiaszükségletének nyolc százalékát tudná biztosítani - hangzott el szerdán Salgótarjánban a Nógrád Megyei Agrárkamara rendezvényén, amelyen a falugazdászok és az érdeklődők számára tartottak tájékoztatót az energianád-termesztésről.

...Tovább


Zöldhővel fűtik a Szilas parkot távhőárért

Médium:Ingatlanmagazin
2010-09-06

28 millió forintos önerős beruházással korszerűsítette a XV. kerületi Szilas park távfűtését a Dalkia Energia Zrt. Az, hogy a megoldásában megújuló energiát is hasznosítson, az önkormányzat kifejezett elvárása volt – számolt be a Világgazdaság. A megújuló energiát egy 65 kilowattos hőszivattyú és napkollektorok képviselik.

...Tovább


Mi szól az energianád mellett?

Médium:Népszava
2010-09-01

Magyarországon jelenleg 500 hektáron termelnek energianádat, azonban 400 ezer hektár az a területnagyság, amire az integrátori hálózat és a logisztika megszervezése miatt minimálisan szükség lenne. Ez Magyarország teljes energiaszükségletének nyolc százalékát tudná biztosítani - hangzott el szerdán Salgótarjánban a Nógrád Megyei Agrárkamara rendezvényén, amelyen a falugazdászok és az érdeklődők számára tartottak tájékoztatót az energianád-termesztésről.

...Tovább


Magyarország legnagyobb biogázüzeme épül Szarvason

Médium:greenfo.hu
2010-08-25

Magyarország legnagyobb biogázüzeme épül a Békés megyei Szarvason, a 4,2 megawatt teljesítményű energiatermelő egység alapkövét pénteken rakták le.

...Tovább


Biomassza erőmű Vépnél

Médium:nyugat.hu
2010-08-13

Biomassza erőmű épülhet Vép és Táplánszentkereszt határában. A beruházók a tervek szerint egy közepes méretű „zölderőművet” hoznának létre 11 milliárd forintból.

...Tovább


Zöldülőben a magyar gazdaság

Médium:tranzit online
2010-07-24

A hazai gazdasági szerkezetben a gazdasági válságból való kilábalás és a fenntartható gazdaság irányába történő elmozdulás alapja egyértelműen a zöld gazdaság.
 

...Tovább


Azt sem vették észre, mikor indult be a kazán

Médium:http://mno.hu
2010-06-03

Nincs panasz a biomasszakazán működésére, a gesztenyési lakók azt sem vették észre, mikor indították be és mikor állították le a kazánt.

...Tovább


Energiaültetvény Somogyban

Médium:AgroLine
2010-05-28

Már nem álom az energiaültetvény. Somogyban öt kísérleti helyszínen, összesen 136 hektáron ültettek ilyen fákat. A cél az, hogy a megújuló növényi energiákkal is csökkentsük hazánk gázfüggőségét.

...Tovább


Magyarország kitörési pontja a megújuló energia

Médium:Napi Gazdaság
2010-05-27

Magyarország a harmadik ipari forradalom élcsapatához csatlakozhat a megújuló energia területén - mondta Olajos Péter, volt EP-képviselő a Renexpo megnyitóján.

...Tovább


"Magyarország a zöldbefektetések terén a perifériára szorult"

Médium:http://www.portfolio.hu
2010-05-19

Az EnerCap Capital Partners 2007-ben egy közel 100 millió eurós alappal azt vette a fejébe, hogy megkísérli kiaknázni a közép-kelet-európai régió megújulóenergia-szektorában rejlő lehetőségeket.

...Tovább


Itthon is egyre népszerűbb a bioüzemanyagok használata

Médium:http://hulladeksors.hu
2010-05-14

Az Európai Unió irányelvei szerint Magyarországon 2020-ra a megújuló energiaforrások részarányának el kell érnie a 13 százalékot. Ugyanekkorra a tagországok üzemanyag-felhasználása terén a megújuló erőforrások 20 százalékos részesedése a cél.

...Tovább


A leendő kormány a megújulók pártján

Médium: http://www.greenfo.hu
2010-05-13

Az elkövetkező kormányzati ciklusban a megújuló energiák részarányának növelése a cél, az elsődleges feladat, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a hagyományos energiaforrásokra ne lenne szükség - mondta Illés Zoltán.

...Tovább


Olcsóbb távhő biomasszából

Médium:http://www.szabadfold.hu
2010-05-12

A gázártól függés és a kibocsátott széndioxid mennyisége is csökkenhet azoknál a távhőszolgáltatóknál, ahol korszerű biomassza-erőművel váltják ki az eddigi technológia egy részét.

...Tovább


Terítéken a megújuló energiák

Médium:http://www.hevesmegyeihirlap.hu
2010-05-08

A megújuló energiákkal foglalkozó RUBIRES-projektről nemzetközi konferenciát tartottak tegnap a Hotel Egerben. A tanácskozás résztvevőit dr. Hauser Zoltán köszöntötte.

...Tovább


Mitől lesz versenyképesebb a megújuló energia?

Médium:napi/AgroLine
2010-05-07

Magyarországnak stratégiára, esetleg törvényre van szüksége a megújuló energiával kapcsolatos beruházások ösztönzésére - mondta Olajos Péter, volt EP-képviselő a Renexpo energetikai szakkiállítás sajtótájékoztatóján.

...Tovább


Biomassza-erőmű épül Balassagyarmaton

Médium:http://hirek.logportal.hu
2010-04-22

Faapríték-tüzelésű erőművet épít a Synaterg Kft. Balassagyarmaton. Az üzem a tervek szerint jövő tavasszal kezdi meg működését, és mintegy 30 embernek ad munkalehetőséget.

...Tovább


Szerves hulladékból zöldenergia

Médium:http://hulladeksors.hu
2010-04-13

Összesen 127 millió forintos EU-támogatással új beruházás indul Bakonyjákón, amelynek célja faipari melléktermékek, elsősorban fűrészáru-gyártás területén keletkező hulladék energetikai hasznosítása. A projekt keretében fapelletet készítünk Bakonyjákón és pellettüzelésűre cserélik a Pápai Várkertfürdő földgáztüzelésű kazánját. A projekt továbbá hozzájárul ahhoz az uniós előíráshoz, hogy csökkenjen a lerakott szerves hulladékok szervesanyag- tartalma. Beruházás növeli a decentralizációt az energia ellátásban és hozzájárul a munkaerő helyben történő foglalkoztatásához – áll a beruházó Jákófa Kft. közleményében.

...Tovább


Jó befektetés a biomasszával való energiatermelés!

Médium:HírExtra
2010-04-09

….mondja Gulyás Péter a VIKTÓRIA INVEST Társaság igazgatója, aki azt is elárulta, hogy az általuk indított BAH projekt iránt oly nagy az érdeklődés az érintettek között, hogy már nem bírják tőkével.

...Tovább


Biomassza távfűtésre állnak át Vasváron

Médium:vasnepe.hu
2010-03-29


A tervek szerint a következő fűtési szezontól biomassza alapú távfűtőmű üzemel majd Vasváron. A mintegy 115 millió forintos projekthez pályázati támogatást nyert el az önkormányzat.

...Tovább


Nagy növekedés vár a hazai biogáz alapú áramtermelésre

Médium:www.portfolio.hu
2010-03-24

Nagy növekedés vár a biogáz alapú áramtermelésre, bár a biogáz-termelés még mindig messze az uniós átlag alatt van. A szektor további bővülését az alacsony átvételi árak és a megújuló energiák melletti állami elkötelezettség hiánya hátráltatja - írja a Napi Gazdaság.

...Tovább


Fokozott biomassza felhasználásra készül az erőmű

Médium:www.energiacentrum.com
2010-03-21


A jelenleginél jóval több zöld-áramot tudna előállítani a Mártai Erőmű. A főleg lignit felhasználású erőmű a teljes tüzelőanyag felhasználásán belül, tíz százalékban tud más anyagot eltüzelni, amely részarány megduplázható lesz rövidesen.

...Tovább


Napelemek a gyakorlatban

Médium:Építinfó.hu
2010-03-12

Bár a nagyobb teljesítményű napelemek elterjedése az elmúlt két évtizedben indult be igazán - köszönhetően az egyre nagyobb teljesítménynek és a folyamatosan csökkenő előállítási költségeknek - számtalan felhasználási területet ismerünk, ahol a szoláris technológia kiválthatja, kiválthatná a hagyományos áramforrásokat.

...Tovább


Állami tulajdonban kell tartani az energia rendszert

Médium:ECHO TV
2010-03-10

Alapvető nemzeti érdek, hogy a magyar energiatermelő és elosztó rendszer állami tulajdonban maradjon - mondta el Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, a Heti Válasz által szervezett Energia - másképp II. című konferencián szerdán.

...Tovább


Tiltakoznak a zöldek a mátraterenyei szénerőmű-építés ellen

Médium:Népszava
2010-03-08

A tervezett mátraterenyei szénerőmű-beruházás lefújását követeli a WWF és a Greenpeace, mivel véleményük szerint az erőmű működése jelentős egészségügyi, gazdasági-társadalmi és környezeti károkat okozna.

...Tovább


Erő­­mű az óvoda tetején

Médium:Helyi Téma Online
2010-03-05

Folytatja intézményei energetikai korszerűsítését az önkormányzat. A Tamási Áron Iskola tavaly átadott öko – tornacsarnokában már napkollektorok járulnak hozzá a melegvíz előállításához. A tervek szerint a Zalai úti óvoda tetejére nagyteljesítményű napelemek kerülnek majd.

...Tovább


Mindenki szélerőművet építene

Médium:Menedzsment Fórum
2010-03-02

A meghirdetett 410 megawatt szélerőmű kapacitásra összesen 1117,75 megawattnyi pályázat érkezett 68 pályázótól a Magyar Energia Hivatalhoz - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

...Tovább


WWF: Eltüzeljük, vagy védjük erdeinket?

Médium:OsientPress
2010-03-01

Természetvédelmi szempontból nem az a valódi kérdés, hogy a kitermelhető faanyag egy részét felhasználhatjuk-e az erőművekben. Sokkal inkább az, hogy hol, és milyen módszerekkel történik a fakitermelés - véli a WWF, mely felhívja rá a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben több hír is napvilágot látott az erdei eredetű biomassza-felhasználás veszélyeiről.

...Tovább


Fosszilis tüzelőanyagok helyett megújuló energiaforrások

Médium:Dunántúli Napló
2010-02-23

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik.

...Tovább


Várjunk vagy cselekedjünk? - A klímatörvény elfogadását sürgették a klímacsúcson is

Médium:Népszava
2010-02-19

Az éghajlatvédelmi kerettörvény hétfői parlamenti elfogadását sürgették a II. Magyarországi Klímacsúcs előadói tegnap Budapesten. Abban valamennyien egyetértettek: a kitűzött célok teljesítése jelentősen csökkenthetné az ország energiafüggőségét, s erősítené a befektetői bizalmat is, hiszen egyértelművé tenné, hogy Magyarországnak stabil és jó elképzelései vannak.

...Tovább


Miért nem jó a klímatörvény?

Médium:Világgazdaság
2010-02-18

Irreális és átgondolatlan célkitűzéseket fogalmaz meg az éghajlat védelméről szóló törvényjavaslat – állítja közös állásfoglalásában Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Szerintük súlyosan veszélyezteti a hazai ipar teljesítőképességét és versenyképességét az a törvénytervezet, mely a CO2-kibocsátás irreális mértékű csökkentését írná elő.

...Tovább


Levitációs szélkerék – a megújuló energia friss tudományos eredményei

Médium:Infovilág
2010-02-16

Magyarországon ötmillió háztartás és 400 ezer közüzemi fogyasztó használ energiát. A magyar nyelv 130 szóösszetételében szere-pel az energia szó – érzékeltette a téma fontosságát Mohácsi Miklós, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület esztergomi szervezetének tiszteletbeli elnöke, aki 80 évesen is igen aktív művelője a szakmának.

...Tovább


Csökkenteni kell a biomassza szerepét

Médium:ForestPress
2010-02-15

A megújuló energia magyarországi felhasználásán belül jelentősen csökkenteni kell a következő tíz évben a biomassza jelenlegi, mintegy 90 százalékos arányát 70 százalékra - mondta Dióssy László, a KvVM szakállamtitkára a III. Megújuló Energia Fórumon tartott előadásában.

...Tovább


Még van remény: nyárra itt az új megújuló stratégia

Médium:Portfolio.hu
2010-02-09


Sokat hallani arról, hogy hazánk egyes megújuló források tekintetében milyen kitűnő adottságokkal rendelkezik, ellenben mégsem látni, hogy gombamód szaporodnának az ezeket hasznosítani kívánó vállalkozások, projektek, miközben a világ/Európa "boldogabbik részén" a gazdaság helyreállítása végett egyre nagyobb pénzeket ölnek a különböző zöld technológiák fejlesztésébe és telepítésbe

...Tovább


A panelpályázatok buktatói

Médium:Baranya Megyei Online
2010-02-07

A tartós hideg idő együtt jár a fűtésszámlák megnövekedésével. Aki nem válthat tüzelőanyagot, korszerűsíteni próbál.

...Tovább


Rémhír a távfűtés árának 50 százalékos emelése

Médium:Webradio
2010-02-07

Rémhírnek, alaptalan riogatásnak nevezte a távfűtés árának ötven százalékos emelkedését Szanyi Tibor szocialista politikus. Felidézte, hogy az elmúlt napokban egy szövetség és egy ügyvédi iroda által kiadott állásfoglalás utalt a drágulásra.

...Tovább


Megújuló energiák felhasználása

Médium:Napló
2010-02-04

Veszprém (vd) - Megmutatjuk Európának, hogy Magyarország, ezen belül Veszprém komoly partnerként kíván részt venni a megújuló energiák felhasználásában.

...Tovább


Javában zajlik a feleslegessé vált karácsonyfák begyűjtése és hasznosítása

Médium:Hulladéksors
2010-01-26

Még 2009 decemberében állapodott meg a BIOKOM Kft. és a Pannonpower Holding Zrt. a BIOKOM által begyűjtött karácsonyfák erőműbe szállításáról és azok energetikai célú hasznosításáról.

...Tovább


Globális éghajlatváltozás

Médium:Hírszerző
2010-01-16

Különösen fontos a fosszilis energiák állami támogatásának mielőbbi felszámolása. Továbbá szükséges a CO2-kibocsátás fokozottabb megadóztatása, az így keletkező állami többletbevételt pedig részben a munkabért terhelő adók mérséklésére, részben az energiahatékonyság, energiatakarékosság és a megújuló energiák elterjesztésének támogatására kell fordítani.

...Tovább


Zöldülő otthonok - Szén-dioxid kvótából támogatják a hagyományos lakások korszerűsítését

Médium:Napló
2010-01-13

Budapest - A Klímabarát Otthon program nyáron meghirdetett panelpályázata után a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium most a hagyományos építésű épületekre és lakásokra is kiterjesztette a klímavédelmi célú pályázatot.

...Tovább


Összefogott négy település, maguk termelnék az áramot

Médium:Magyar Nemzet Online
2010-01-12

Megújuló energiaforrás hasznosítására fogott össze három Fejér és egy Veszprém megyei település, valamint egy civil szervezet; a faaprítékkal fűtendő erőművet Várpalotán tervezik felépíteni – mondta Németh Árpád, Várpalota polgármestere a négy település vezetőinek közös sajtótájékoztatóján kedden Várpalotán.

...Tovább


A hőerőműről Gellénházán - kevés feszültséggel

Médium:Zalai hírlap
2010-01-09

Pénteken késő estébe nyúló falugyűlés zajlott le Gellénházán. Az 1300 lelkes község mintegy kétszáz lakója gyűlt össze ezen, hogy a február 7-re kiírt helyi népszavazás előtt tájékozódjon a községbe elképzelt, faapríték-tüzelésű hőerőmű ügyeiről.

...Tovább


Füstbe borulhat az erőmű terve

Médium:AgroLine
2010-01-08

Miután a Mátraterenyére tervezett erőmű tulajdonosa másodfokon újra létesítési engedélyért folyamodott, tovább folytatódik a tiltakozás az érintett megyei településeken.

...Tovább


Évente négymillió tonna kukoricából lehetne üzemanyag

Médium:AgroLine
2010-01-08

A magas üzemanyagárak miatt újból elővették pihentetett bioüzemanyag-gyártási terveiket a beruházók. A magyar agrársajátosságok miatt nálunk elsősorban a benzint helyettesítő kukoricaszesz, az etanol jöhet számításba.

...Tovább


Csak ígérgetés maradt a távhő áfájának január elsejei csökkentése

Médium:Magyar Hírlap
2010-01-06

Bár a kormány azt ígérte, hogy január elsejével csökkenti a távhőszolgáltatás áfáját öt százalékra, a kedvezményes adókulcsra csak e hónap 15-től lehet számítani. A Pénzügyminisztérium az Európai Bizottságra hivatkozik. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint a kormány nem tanul hibáiból.

...Tovább


Köztéri bútorokat javítanak a karácsonyfából

Médium:ECHO TV
2010-01-06


Köztéri bútorok javítására használják fel a ,,mindenki karácsonyfájá"-t Pécsett, a lakosság kidobott fenyői pedig energetikai célokat szolgálnak.

...Tovább


Szentlőrinc és Bóly után Komlón is kutatnak a forró víz után

Médium:Dunántúli Napló
2010-01-04

Komló Még fel sem épült Zobák-aknán a város új biomassza-erőműve, az önkormányzat máris újabb terveket készít a gázzal való fűtés kiváltására. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen kiderült, egy magyar cég jelentkezett a geotermikus energia felhasználását elősegítő kutatások elvégzésére Komló területén.

...Tovább


Egymilliárdos építőipari beruházás Gönyün és Kiskunlacházán

Médium:Világgazdaság
2010-01-03

Egymilliárdos építőipari beruházást tervez idén Gönyün és Kiskunlacházán a Leier. Az osztrák - magyar építőipari cégcsoport szerint 2050-re teljesen átrendeződik az építőipar globális piaca. A vállalat szerint ennek már 2010 és 2020 között is lesznek jelei.

...Tovább


Magyar részvétellel indulnak az új európai tudományos projektek

Médium:Gyártás Trend
2009-12-30


Klímakutatás, megújuló energiák és az infokommunikáció területén kezdi meg munkáját a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT). Az infokommunikációs projektbe az ELTE, míg a klímakutatásba a Gödöllői Egyetem vezetésével kapcsolódik be Magyarország.

...Tovább


Energikus törvényhozók: MSZP-Fidesz -egységfront az MVM és a Mol ügyében

Médium:Népszabadság
2009-12-28


Az energiaügyek világa olyan része a politikának, amelyet nem befolyásolnak a parlamenti erőviszonyok. A parlament MSZP- és Fidesz–KDNP-frakciója nemrég – a liberálisok, valamint alighanem az EU és a kormány ellenében – nagy hazai energiacégeknek kedvező törvénymódosításokat fogadtak el. A beterjesztők szerint az érintett vállalatok szakértői is segítettek nekik, ám az MVM és a Mol ilyenről nem tud.

...Tovább


Megjelent a Zöld Beruházási Rendszer Klimabarát Otthon pályázat

Médium:Helyilapok Online
2009-12-22

A régóta várt pályázat keretében magánszemélyek is kaphatnak 30%-os támogatást több más cél mellett megújuló energiát hasznosító berendezések (napkollektor, napelem, biomassza kazán, hőszivattyúk, szélkerék) beszerzésére. Újdonság, hogy új építésű, energiatakarékos házak építését is támogatják.

...Tovább


Bajnai: Magyarország az éghajlatváltozás elleni harc éllovasa

Médium:MTV Híradó
2009-12-17

A magyar miniszterelnök a Koppenhágában rendezett klímacsúcson szólalt fel

...Tovább


„Zöldre” váltott Baja: biomasszával fűtenek 2 ezer lakást

Médium:ingatlanmagazin.com
2009-12-14


2009. december 9-én átadták Baja új biomassza fűtőművét. A városban eddig egy 1,6 MW hőkapacitású, kapcsoltan hőt és villamos energiát termelő kiserőmű és az ezt kiegészítő gázkazánok biztosították a hőenergiát.

...Tovább


Nem használjuk a napenergiát, csak a biomasszát égetjük

Médium:ingatlanmagazin.com
2009-12-10

Hazánk elégtelen megújuló energiapolitikája az üvegházhatást elősegítő biomasszára helyezi a hangsúlyt, pedig egy megfelelően kialakított napenergia-stratégiával nemcsak az EU kritériumoknak tehetnénk eleget, de hosszú távon a felsőoktatás, a kutatás, a termék-fejlesztés és a hazai napelemgyártás is fellendülhetne.

...Tovább


Íme a projekt, melyen élen járunk

Médium:Világgazdaság
2009-12-03


A magyarországi projektek generálták a legtöbb ERU szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi egységet a közép-kelet-európai régióban, Együttes Végrehajtás (Joint Implementation - JI) projektek keretében - közölte a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. az MTI-vel.

...Tovább


Klímabarát otthonok

Médium:Metro
2009-12-01

A hagyományos lakóépületek energiahatékony felújítását, megújuló energiaforrások alkalmazását és új építésű energiatakarékos házak építését támogatják a kvótaeladásokból származó bevételekből. A Klímabarát Otthon Program második ütemét decemberben írják ki.

...Tovább


Nem lehetünk önellátók energiából

Médium:vasárnapi hírek
2009-11-22

Jó lenne, ha tenger alatti olajmezőink és rengeteg vízi energiát adó vad hegyi folyóink lennének, mint Norvégiának vagy legalább széljárta partvidékeink.

...Tovább


Befűtöttek biomasszával

Médium:Kisalföld
2009-11-20

Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom
Öt hónap rekordidő alatt készült el a pannonhalmi arborétum szomszédságában az a biomasszaközpont, melynek megtermelt melegét már élvezhetik a monostorban.

...Tovább


Levendulával fűtenek Pannonhalmán

Médium:Szabad Föld
2009-11-20

A Pannonhalmi Főapátság mostantól a birtokain keletkező szőlővenyigével, levendula-szalmával, fával és más biomasszával fűti kazánját, s ezzel ötödére csökkenti fosszilis energiahordozó igényét.

...Tovább


Napkollektorokkal borították be Ferihegyet

Médium:Menedzsment Fórum
2009-11-13

A sikeres nyári próbaüzemet követően befejeződött a napkollektorok felszerelése a ferihegyi repülőtér 1–es terminálján. Összesen 56 darab tábla gyűjti a napsugarakat, ami azt jelenti, hogy az utasforgalmi épület tetőszerkezetének túlnyomó részét csillogó napkollektorok borítják, áll a Budapest Airport közleményében.

...Tovább


A napenergia kutatástól a geotermikus energiatermelés jövőjéig

Médium:OrientPress
2009-11-05

Az Európai Unió klímacsomagjának hazai vonatkozásai, a Szegedi Tudományegyetem bioetanollal és napenergiával kapcsolatos kutatásai, a szélerőművek, a földgázellátás, a geotermikus energiatermelés, valamint a megújuló energiák hasznosítása és a természetvédelem közti konfliktusok is témája lesz a november 26 - 27. közötti Szegedi Energiagazdálkodási Konferenciának.

...Tovább


Melyik a legolcsóbb fűtési módszer?

Médium:Origó
2009-11-04

Akár tart a fűtési szezon, akár nyár van, nem árt elgondolkodunk, hogy mivel fűtsünk a jövőben. A Műszakiak.hu rövid összeállítása.

...Tovább


Megújuló energia kerül a távhővezetékbe

Médium:Magyar Nemzet Online
2009-11-02

Befejezte 8,4 millió eurós távhőfejlesztési projektjét Gyergyószentmiklóson a Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt. (RFV), és megkezdte a távhőszolgáltatást a település 3500 lakásában – közölte az RFV hétfőn.

...Tovább


Környezetkímélő klímagyár épült Perkupán

Médium:Greenfo
2009-11-01

Bár a légkondicionálók igencsak környezetterhelők, az új üzemben legalább a gyártásuk környezetkímélő lesz. A gyár energiaellátásának többségét ugyanis megújuló forrásokból biztosítják. A termékpalettán hőszivattyúk is szerepelnek.
Csütörtökön ünnepélyes keretek között átadták a borsodi Perkupán 3 milliárd forintos beruházással épült, 3 300 m2-es GenexAir üzemet, amely Magyarország és Közép-Európa első környezettudatos klímagyára.

...Tovább


Energiaellátás: rosszul áll a szénánk

Médium:Gazdasági Rádió
2009-10-30

Magyarország felkészületlenül áll a következő évtizedek energiapolitikai kihívásai előtt, miközben kiszolgáltatott helyzetben van: energiafüggősége magas, gazdasági mozgástere kicsi, zöldenergia potenciálja lényegesen alacsonyabb a többi közép-kelet-európai régiós országénál - összegezi a Constellation Energy Institute (CEI) tanácsadó cég legfrissebb tanulmánya.

...Tovább


Fejlesztés az atomerőműnél

Médium:dh-online.hu
2009-10-14

Budapest - Átmenetileg egy 1997 óta üzemelő létesítményben őrzik a paksi atomerőműben keletkezett kiégett fűtőelemeket. A moduláris rendszerű tárolót folyamatosan bővítik.

...Tovább


Telített a hazai bioetanol-piac Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Médium:Magyar Hírlap
2009-10-13

Furcsa módon a magyarországi bioetanolárakat nem a kukorica vagy a kőolaj, hanem a cukor világpiaci ára befolyásolja leginkább.

...Tovább


Az SZDSZ nem támogatja a távhőáfa csökkentését

Médium:epitoinfo.hu
2009-10-12

Kóka szerint ez rossz lenne az adófizetőknek

...Tovább


Bajnai: januártól csökken a távhő áfája

Médium:pecsiujsag.hu
2009-10-12

Az MSZP-frakció megállapodott a kormánnyal, hogy január elsejétől 18 százalékról öt százalékra csökken a távhő általános forgalmi adókulcsa - jelentette be hétfőn Budapesten Bajnai Gordon miniszterelnök (képünkön) és Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, aki közölte azt is: különadó bevezetését javasolják az állami és az önkormányzati cégeknél a kétmillió forint feletti fizetésekre.

...Tovább


Mezőgazdasággal a földgáz és a kőolaj helyett

Médium:BEE
2009-10-01

2004 óta létezik a megújuló-energia-kormánymegbízotti funkció, melynek feladata a megújuló energia piacának kormányzati koordinációjának szervezése. A kormányzati intézkedés Gőgös Zoltánt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát nevezte ki a feladatra.

 
...Tovább


Megújuló energia – kedvezőbb adózás?

Médium:BEE
2009-10-01

A kormány a közeljövőben kapja meg azt a javaslatcsomagot, mely a megújuló energiaforrások használatát a legalacsonyabb áfakulccsal terhelné. Az elképzeléseket egy jelentés tartalmazza, mely a fenntartható fejlődés hazai helyzetét tárja fel.

...Tovább


Decemberben állnia kell tizenhárom toronynak

Médium:Somogy Megyei Online
2009-09-23

Felgyorsult a megújuló energiát termelő szélerőművek építésének az ütemezése, Amint felépülnek a tornyok, azonnal megkezdődik a villamosáram termelése.

...Tovább


A biomasszával olcsóbb lehet a távhő Szolnokon

Médium:Szolnok-Jászkun Online
2009-09-18

 Az idei fűtési szezonban már működni fog az a biomassza kazán, melyet tegnap adtak át a szolnoki távhőszolgáltatónál.

...Tovább


Egyre több zöldáramot kell venni

Médium:Népszava
2009-09-17

Novembertől akár 3-5 százalékos áramár-emelkedés is bekövetkezhet. Ennek elsősorban nem a tüzelőanyag drágulása az oka, hanem az, hogy a hazai jogi környezet rendezetlen. Jelentős árnövelő tényező például, hogy egyre több, úgynevezett zöldáramot mind magasabb áron kell kötelezően megvenniük a fogyasztóknak. Tavaly még ?csak? mintegy 60 milliárd forintot kellett a felhasználóknak a környezetbarát módon előállított villamos energia megvásárlására fordítaniuk. Idén ugyanerre a célra már hozzávetőleg 100 milliárd forintot kell kiadniuk. A szakma a környezetkímélő áramtermelés támogatásának az átalakítását szorgalmazza.

...Tovább


Kétszázötven milliót költött a vízbázis védelmére a Vértesi Erőmű

Médium:ForestPress
2009-09-14

Tatabánya - Próbaüzemben már működik a Vértesi Erőmű pernye- és salaktárolójában megvalósított vízvédelmi beruházás utolsó szakasza, a 186 hektáros terület veszélyeztetett részéről összegyűjtik a szennyezett vizet és a létesítmény porzásmentesítésére használják - tájékoztatta az MTI-t a vállalat környezetvédelmi vezetője.

...Tovább


Akar ön szénerőművet a Mátrába?

Médium:Hírszerző
2009-09-06

Népszavazást tartanak ma Mátraterenyén a faluba tervezett szénerőműről. A Nógrád megyei falu lakói arra a kérdésre válaszolhatnak: egyetértenek-e azzal, hogy Mátraterenye külterületén szén és biomassza tüzelésére alkalmas erőmű létesüljön.
Négy szavazókörben zajlik a voksolás reggel 6 és este 7 óra között - mondta az MTI-nek Balogh Maya jegyző. Hozzátette: érvényes lesz a népszavazás, ha az 1588 választásra jogosult lakos több, mint 50 százaléka részt vesz a szavazáson, és érvényes, ha a szavazók több, mint fele azonos választ ad a feltett kérdésre.

...Tovább


Évente 21 milliós megtakarítás hat megyei iskolában

Médium:Promenád
2009-09-01

Mintegy 300 millió forintból valósul meg jövőre energetikai korszerűsítés összesen hat megyei fenntartású közoktatási intézményben. KEOP-pályázaton nyerte erre a forrás egy részét a Csongrád Megyei Önkormányzat. A fejlesztésről, amely az idei Energia Éve programba illeszkedik a vásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon tanévnyitóján beszélt Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

...Tovább


Tegnap bekerültünk Európa középmezőnyébe megújuló energiában

Médium:ingatlanmagazin.com
2009-08-28

30 éve nem épült Magyarországon vízerőmű, most a Rábán, a nicki duzzasztó mellett adták át egyéves próbaüzem után a Kenyeri Vízerőművet. Ugyanezen a napon másik erőművet is avattak, a szabolcsi Szakolyon, ahol villamos energiát állítanak elő biomasszából – számolt be az MR1-Kossuth Rádió.

...Tovább


Fórumok a referendum előtt - kell-e a Mátrában szénerőmű?

Médium:stop.hu
2009-08-24

Szénerőmű építését tervezi a Nógrád megyei Mátraterenyén az Első Nógrádi Erőmű (ENE) Zrt., a beruházás kapcsán szeptember 6-ára kiírt népszavazás előtt három lakossági fórumot tartanak a faluban - mondta Gecse László polgármester.

...Tovább


Az MTA is napelemet használna

Médium:Figyelőnet
2009-08-17

A napenergiának prioritást kellene élveznie a megújuló energiaforrások között Magyarországon, hiszen a fotovillamos energiaátalakítás károsanyag-kibocsátás nélkül üzemeltethető, és igen hatékony - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) hétfői közleményében.

...Tovább


Újdonság a kiírásban

Médium:Népszava
2009-08-13

Számos új lehetőséget kínál a lakások energetikai korszerűsítésére a napokban kiírt pályázat, az összesen 15 milliárd forint támogatási keretre október 30-ig lehet beadni a pályázatokat - mondta Prohászka Rajmund, a Magyar Ajtó Ablak Szövetség elnöke az MTI-nek.

...Tovább


14 milliárdos biomassza erőmű épül Szakolyon

Médium:Menedzsment Fórum
2009-08-07

Várhatóan szeptember elején kezdi működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly melletti biomassza erőmű, az augusztus végén záruló próbaüzem már zajlik - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM).

...Tovább


"Zöldülhetnek” a panelek

Médium: Világgazdaság
2009-08-03

Több hónapos várakozás után végre megjelent a zöld beruházási rendszer (ZBR) első pályázati kiírása. A környezetvédelmi tárca honlapján közzétett felhívásból kiderül, azok pályázhatnak sikerrel, akik iparosított technológiával gyártott (zömmel panel) lakóépületek, illetve ezek gépészeti rendszereinek, berendezéseinek felújítását, korszerűsítését tervezik. A kiírás szerint minden olyan energiahatékonysági intézkedés támogatható, amelynek révén mérhetően csökken a szén-dioxid-kibocsátás, illetve igazolhatóan javul az energetikai hatékonyság.

...Tovább


Biomassza alapú távfűtőmű Vasváron

Médium:Rádió Szombathely
2009-08-01

Jövő év végétől biomassza alapú távfűtőmű üzemelhet Vasváron.

...Tovább


Miért érdemes távhősnek maradni?

Médium:index.hu
2009-07-24

Csak a politika csökkentheti a távfűtés árát, mondják a távhőszolgáltatók. Ők ugyanis politikai döntések miatt drágán kapják a gázt, a fogyasztók sok áfát fizetnek, és jobbára csak az áramárban jelenik meg a kapcsolt áram- és távhőtermelés haszna. A szolgáltatók szerint a közhangulat a valósnál is drágábbnak tartja a távfűtést, aminek az ára Budapesten akár a harmadával csökkenhetne, ha nem lenne fontosabb az olcsó áram és az olcsó gáz.

...Tovább


Autógenerátor helyett szélkerék-generátor?

Médium:Világgazdaság
2009-07-15


Most, amikor a gazdasági válság komoly beszállítói kapacitásoktól fosztja meg a magyar gazdaság szereplõit, adódik a kérdés: ki tudjuk-e használni a felgyülemlett szakmai tudást, a meglévõ gyáregységek szabad kapacitásait, a munkanélkülivé vált fejlesztõk, tervezõk és szakmunkások jelenlétét? Tudjuk-e hasznosítani a gép és jármûipari szakterületen szerzett, de hirtelen feleslegessé vált tapasztalatainkat az egyre fontosabbá váló és továbbra is stabilan teljesítõ energiaiparban, azon belül is a megújuló energiát hasznosító berendezések gyártásának piacán?

...Tovább


Bővülő Paks, nyomuló oroszok. Atomot Magyarországnak?

Médium: Hírextra
2009-07-13

Úgy látszik idehaza az atomenergia-lobbi sokkal erősebb, mint más alternatív energiák támogatói. Ezt tükrözi a legújabb paksi fejlesztési projekt, s már megjelentek az orosz érdeklődők is. Nem lesz olcsó.

...Tovább


Népszavazás lesz a szénerőműről

Médium:Világgazdaság
2009-07-10

Népszavazást tartanak Mátraterenyén a faluba tervezett szén- és biomassza-erőműről szeptember 6-án.

...Tovább


Körmend: kell még ültetvény a biomassza-fűtéshez

Médium:Rádió Szombathely
2009-07-06

A tervek szerint jövőre már aratnak azon a Vas megyei akácos ültetvényen, ahonnan a körmendi biomassza fűtőművet látják majd el alapanyaggal.

...Tovább


Másfél év a magyar világörökségekre

Médium:kultura.hu
2009-07-02


A tokaji borvidék és a Belső-Erzsébetváros esetében is 2011 februárjáig kell új jelentést benyújtani a Világörökség Bizottságnak, ám a testület addig is eredményeket vár - született döntés róla a 33., sevillai ülésszakon.

...Tovább


MSZP: a piacnyitása miatt nem emelkedik a gáz ára

Médium:HVG
2009-06-30

A július elsejei gázpiaci liberalizáció miatt nem, csak az áfaemelés következtében növekszik a gáz ára, mintegy 3-5 forinttal köbméterenként - közölte Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője.

...Tovább


Pannonhalmi apátság: vissza a természethez

Médium:Szabad Föld
2009-06-27

Biomassza fűtőmű létesítésére 183 millió forint támogatást, a gázmotoros kapcsolt energiatermelés megvalósítására pedig 24 millió forintos támogatást nyert a Pannonhalmi Főapátság az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) keretében - közölte Várszegi Asztrik püspök, főapát a kivitelezési szerződéskötés alkalmából csütörtökön.

...Tovább


A megújuló energia a megoldás a válságra?

Médium:Népszabadság online
2009-06-23

A globális termelés mindössze két százalékát adó, ám már most is 2,3 millió embernek munkát biztosító megújuló energia-szektor jelentheti a kiutat a foglalkoztatási válságból ENSZ-szakértők szerint.

...Tovább


Büntetést kaphatnak a távfűtésről leváló házak

Médium: Ingatlanmagazin.hu
2009-06-22


Nehezen engedik el őket
Egy parlament előtt lévő módosítás szerint az önkormányzatok 5 évre különdíjat vethetnek ki a távfűtésről leváló házak tulajdonosaira, ha megnő a ház szén-dioxid-kibocsátása – hívta fel a figyelmet a Magyar Rádió. Mint kiderült, az ötletet a gazdasági bizottság az utolsó pillanatban nyújtotta be.

...Tovább


Éghajlatvédelmi törvényt sürgetnek a zöldek

Médium:Kisalföld
2009-06-20

Győr–Budapest - Klímatörvényt szorgalmaznak a zöldek. A javaslatot az Országgyűlés szakbizottsága egyhangúlag támogatta. A kezdeményezés egyik koordinátora a Reflex Környezetvédő Egyesület.

...Tovább


Szélenergia: komoly szándék, vagy spekuláció?

Médium:Heves Megyei Online
2009-06-17

Magyarországon az összes energiatermelésnek kevesebb, mint egy százaléka származik szélből. Pedig a légmozgás kedvező lenne.

...Tovább


Nem a passzívház a legjobb megoldás

Médium:Ingatlanmagazin.hu
2009-06-15

A januári gázkrízis óta – a gazdasági recesszió ellenére – egyre nő az érdeklődés a megújuló energiaforrásokon alapuló rendszerek iránt. Ugyanakkor a környezettudatos építkezés többe kerül, mint a hagyományos.

...Tovább


Szén-dioxid kvóták eladásából klímabarát otthonok

Médium:Építinfó
2009-06-11

A nyáron pályázatot írnak ki klímabarát otthonok és intézmények támogatására, ennek forrása a Belgium és Spanyolország számára értékesített szén-dioxid kvóta ellenértéke lesz - közölte Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának ülésén.

...Tovább


Magyar fejlesztés norvég pénzből

Médium:Feliciter.hu
2009-06-11

Hamarosan eldől, hogy az elkövetkező öt évben mely uniós országok mennyi pénzt kapnak a Norvégia, Liechtenstein és Izland által biztosított fejlesztési pénzekből, ugyanis újraindul a finanszírozási program.

...Tovább


Energiafaló lakások, intézmények felújítása a kvóta eladásából

Médium:Világgazdaság
2009-06-09

Még a nyáron, akár már ebben a hónapban kiírhatja a környezetvédelmi tárca a kiotói kvótabevételből – vagyis a megtakarított és eladott szén-dioxid-kvótánkból – finanszírozott Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény pályázatokat – erre a kormány múlt heti döntése ad felhatalmazást.

...Tovább


Csatlakoznak a térségi biomassza programhoz

Médium:Építinfó
2009-06-07

A biomassza mellett tette le a voksát a bakonyszombathelyi képviselő-testület.

...Tovább


Csatlakoznak a térségi biomassza programhoz

Médium:Kemma.hu
2009-06-07

A biomassza mellett tette le a voksát a bakonyszombathelyi képviselő-testület.

...Tovább


Csatlakoznak a térségi biomassza programhoz

Médium:Kemma.hu
2009-06-07

A biomassza mellett tette le a voksát a bakonyszombathelyi képviselő-testület.

...Tovább


Fűre vált Nyíregyháza

Médium:Szabad Föld
2009-05-25

Megújuló energián alapuló fűtéskorszerűsítés kezdődik az Európai Unió támogatásával a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola sóstóhegyi tagintézményében.

...Tovább


Jó üzlet a megújuló energia?

Médium:Zalai Hírlap
2009-05-18

Csödömér - Az első aratás megtörtént a télen, de anyagi hasznot még nem hozott. Sabján Krisztián agrármérnök azt mondja, az első két évben az energiafűztől ezt nem is lehet elvárni.
 

...Tovább


Megújuló energiaforrások

Médium:Rádió Plusz
2009-05-13

A megújuló energiaforrások áfája nem került be a kedvezményes, 18 százalékos áfakörbe a Bajnai-csomag hétfői parlamenti szavazásán.

...Tovább


Forsense-felmérés

Médium:HVG
2009-05-06

Támogatná a lakosság a megújuló energia forrású erőművek építését Magyarországon az energiainfo.hu portál és a Forsense Piackutató és Stratégiai Tanácsadó Intézet legújabb felmérése szerint.

...Tovább


Öt éve az EU-ban: jól járt Magyarország?

Médium:Hírszerző
2009-05-05

Pontosan öt évvel ezelőtt csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Milyen hatással volt ez hazánkra?

...Tovább


Energia: tisztát, biztonságosan, hatékonyan

Médium:Metropol
2009-04-30

Az orosz-ukrán gázvita „második felvonása” után alig néhány hónappal talán minden eddiginél aktuálisabb a kérdés: milyen energiát használjunk?

...Tovább


Új energiaültetvény-rendelet

Médium:www.fvm.hu
2009-04-19

2009. április 19-től hatályos az energiaültetvényekkel kapcsolatos támogatások feltételeit módosító miniszteri rendelet.

...Tovább


Hatékony és radikális klímavédelmi törvényt!

Médium:Greenfo
2009-04-16

A Magyar Természetvédők Szövetsége és 8 regionális környezetvédő szervezet tegnap elindította legújabb éghajlatvédelmi kampányát, amely 2010-re szorgalmazza egy hatékony és radikális klímatörvény megszületését.

...Tovább


Vértesi Erőmű: annyi csak a káros anyag, mint egy csepp tinta a bokodi tóban

Médium:kemma.hu
2009-04-10

Nincs miért aggódni Oroszlányban, vallja a Vértesi Erőmű projektvezetője, aki szerint mindössze annyi a károsanyag-kibocsátás, mintha egy csepp tintát engednénk a bokodi tó vizébe.
 

...Tovább


Most érdemes a zöld energiába fektetni

Médium:Ebróker
2009-04-09

A gazdasági válság lehetséges megoldásaival kapcsolatban egyre inkább teret nyer a zöld energia szerepe az elképzelésekben, amely diverzifikálja az energiafogyasztást és munkahelyeket is teremthet.

...Tovább


Jelentős megtakarítással jár a gyors energiahatékonyság-javítás is

Médium:Műszaki Fórum
2009-04-07

A vállalkozások akár 5-10 százalékos üzemiköltség-csökkentést is elérhetnek az energiahatékonyságot növelő azonnali lépésekkel.
 

...Tovább


A hatékonyság-növelés és a pazarlásvisszafogás környezetvédelmi cél

Médium:Műszakifórum
2009-03-26

Az energiahatékonyság növelése, valamint a lakossági energiafogyasztás csökkentése a megújuló energiaforrások terjesztéséhez hasonló, kiemelt környezetvédelmi célkitűzés - állították egybehangzóan a "Megújuló energiák hajója" elnevezésű konferencia előadói szerdán Budapesten.

...Tovább


Más támogatás kell egy "zöld forradalomhoz"

Médium:Építinfó
2009-03-24

A jelenlegitől teljesen eltérő állami támogatási rendszer kialakítására van szükség a megújuló energiaforrások gyors és hatékony terjedésén alapuló "valódi zöld forradalom" eléréséhez - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügy miniszter a Magyar Megújuló Energia Fórum ülésén március 20-án Budapesten.

...Tovább


Szabó Imre szerint más támogatás kell egy "zöld forradalomhoz"

Médium:ForestPress
2009-03-21

 A jelenlegitől teljesen eltérő állami támogatási rendszer kialakítására van szükség a megújuló energiaforrások gyors és hatékony terjedésén alapuló "valódi zöld forradalom" eléréséhez.

...Tovább


Megújuló energiával a szegénység ellen

Médium:Pécs TV
2009-03-17

Megújuló energiával a szegénység ellen címmel három napos nemzetközi workshop kezdődik 2009. március 18-án Pécsett.

...Tovább


Mivel fűtenek a pannonhalmi apátságban?

Médium:Világgazdaság
2009-03-16

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárásra vonatkozó hirdetménye faaprítékkal működő fűtőmű szállítására.
 

...Tovább


NFÜ: hét új pályázat környezetbarát energetikai fejlesztésekre

Médium:Építinfó
2009-03-10

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a héten hét új pályázatot hirdet meg a Környezet és Energia Operatív Program keretében 34 milliárd forintos támogatással - közölte az NFÜ kedden az MTI-vel.
 

...Tovább


Pannonpower: kincsünk az erdő

Médium:ForestPress
2009-03-03

Aligha szeretne bárki is egy szintetikus világban élni, ahol műanyagból van a parketta, az asztal és a szék.

...Tovább


Környezetvédelmi kiállítás és vásár

Médium:Patika
2009-03-03

Harmadik alkalommal rendezik meg 2009. március 13-15. között a Greenexpo lakossági környezetvédelmi kiállítást a Papp László Budapest Sportarénában.

...Tovább


Zöld gazdaságélénkítés: "A válság lehetőség is"

Médium:Hírszerző
2009-02-20

250 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagot dolgozott ki a Lehet Más a Politika.

...Tovább


Két hétig várják az új kiírások iránt érdeklődők észrevételeit

Médium:VIlággazdaság
2009-02-16

Mától indul az Új Magyarország fejlesztési terv energiapályázatainak társadalmi egyeztetése. Összesen öt kiírástervezettel kapcsolatban tehetnek észrevételeket az érdeklődők.

...Tovább


Talajjavító a biomassza erőművek fahamuja

Médium:Greenfo.hu
2009-02-15

Nő a kereslet a biomassza erőművekben keletkező fahamu iránt, egyre több gazda ismeri fel ugyanis, hogy a termék kiváló talajjavító anyagként hasznosítható.

...Tovább


Kell a zöld

Médium:Hírextra.hu
2009-02-07

Zöld fordulatra van szükség Magyarországon a gazdaságban és a beruházások területén is - hangsúlyozta Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

...Tovább


Az EP az uniós energiapolitika jövőjéről

Médium:Euvonal
2009-02-04

Uniós és tagállami vésztervekkel és gyorsan hozzáférhető gáztartalékokkal készülne az EP az orosz-ukrán gázvitához hasonló krízishelyzetekre.

...Tovább


Kapcsoljuk k(i) együtt!

Médium:Pécsi Napilap
2009-02-01

Az éghajlatváltozás elsődleges oka az óriási mértékű szén-dioxid kibocsátás, melynek több mint egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza!

...Tovább


Egyre kevesebb szennyező anyagot bocsát ki a pécsi erőmű

Médium:Pécsi Napilap
2009-01-31

A biomassza-alapú energiatermelés bevezetése óta jelentősen csökkent az erőmű káros anyag kibocsátása. Habár a gázválság miatt kénytelenek voltak részben pakurára áttérni, a gázkorlátozás után a kimagaslóan jó értékek visszaállnak.

...Tovább


Még megfékezhető a globális felmelegedés

Médium:MTV
2009-01-26

A McKinsey jelentés szerint évente a GDP 1%-át az alternatív energiaforrásokra, valamint a káros gázkibocsátás csökkentésére kell fordítani...

...Tovább


Októberig több energiát használtunk fel

Médium:Origo.hu
2009-01-05

Magyarországon 2008 első tíz hónapjában az összes energiafelhasználás a hőmennyiségben 892,5 petajoule...

...Tovább


Jövőre már kevesebbet kell fizetni a távhőért

Médium:Magyar Hírlap
2008-12-29

Az olaj árának változása kilenc hónap késéssel jelenik meg a gáz árában. A hírek szerint a Gazprom ezt az időt lerövidítheti, így jövőre tovább csökkenhetnek a távfűtéses lakásokban élők költségei.

...Tovább


Milliárdokat pumpálnak a biomasszába

Médium:Privátbankár
2008-12-29

A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. (RFH) jegyzett tőkéjét 4,6 milliárd forinttal emelik meg a kormány december 22-i határozata szerint, amit a Határozatok Tárában tettek közzé.

...Tovább


Folytatódhat a Pannonpower pécsi biomassza programja

Médium:Pécsi Napilap
2008-12-04

A Pannonpower Holding Zrt. francia tulajdonosai fél éven belül döntenek a cég biomassza programjának folytatásáról, melynek révén 2012-ig 33 milliárd forintból akár két új, kapcsolt hőt és villamos áramot termelő biomassza blokk is épülhet a Pécsi Hőerőműben.
 

...Tovább


Pénzt hoz a tiszta levegő

Médium:Tolnai Népújság
2008-12-03

Magyarország számára százmilliárdokat hozhat, ha tovább csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, állította Olajos Péter egy brüsszeli konferencián.

...Tovább


Egyre többen választják a megújuló energiaforrásokat

Médium:InfoRádió
2008-11-25

Újra népszerű a lakossági energiahatékonysági pályázat, mivel nőtt a támogatás mértéke és a rendelkezésre álló forrás is...

...Tovább


A megújuló energia bővítésére 58 milliárd forint

Médium:Echo TV
2008-11-18

A megújuló energia felhasználásának növelését előirányzó beruházások támogatására európai uniós keretből 58 milliárd forint jut a következő években.

...Tovább


Biomassza erőmű épülhet Debrecenben

Médium:MTV
2008-10-28

Hazánkban jelenleg mintegy 2 millióan fűtenek távhővel, ez mintegy 640 ezer távfűtőtt lakást jelent.

...Tovább


Jöhet a szalma

Médium:Szabad Föld
2008-10-22

Amíg Békésben és Zemplénben szűnni nem akaró viták kísérik a biomassza erőművek építési tervét, addig a cégénydányádiak pár hét alatt eldöntötték, nekik pedig kell egy ilyen üzem.
...Tovább


Tudjuk, mi van a titkos szerződésben

Médium:index.hu
2008-10-22

Magyarország elsőként kezdett szén-dioxid kibocsátási kvótákkal kereskedni, már el is adtunk 2 millió tonnát Belgiumnak.

...Tovább


A megújuló energiaforrások jelenthetik a megoldást?

Médium:Greenfo
2008-09-25

A Deloitte környezetvédelmi munkacsoportja idén is elkészítette a széndioxid-kibocsátás változásának összehasonlító, régiós értékelését, melyet ma hoztak nyilvánosságra.

...Tovább


Biomassza konferencia Szegeden

Médium:VTV Szeged
2008-09-24

 

Világszerte drágulnak az élelmiszerek, emiatt sokan a biodízelt okolják - ez is témája volt a szegedi biomassza konferenciának.

 

...Tovább


Idén nem emelik a távhő árát

Médium:Pécsi Újság
2008-09-11

Idén nem emelik a távhő árát, és 2010-től kezdve akár minden más energiahordozónál versenyképesebb lehet a pécsi távfűtés...

...Tovább


Megújuló energia

Médium:Fejér Megyei Hírlap
2008-09-09

 

Budapest - Október 14. és 17. között a Hungexpo területén rendezik meg az Ökotech nemzetközi szakkiállítást.

 

...Tovább


Energiatakarékosság: 12,6 milliárd jut lakóépületekre

Médium:Lánchíd Rádió
2008-09-02

 

A kormány 2008-ben összesen 12,6 milliárd forintot fordít a lakóépületek energiatakarékosságának javítására, egy augusztusi kormánydöntés értelmében ugyanis egymilliárd forinttal több jut a Nemzeti Energiatakarékossági Programra - jelentette be kedden a kormányszóvivő. A Fidesz közben arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be a kommunikációs lufik eregetését.

 

...Tovább


Drágulás: izzasztó fűtésszezon vár ránk

Médium:bama
2008-08-28

A gázár emelése minden tüzelőt megdrágít                    

A gáz árának emelése kapcsán várhatóan minden háztartásnak mélyebben kell a pénztárcába nyúlnia a közelgő fűtésszezonban. Hogy mennyivel fizetünk többet, az pontosan még nem tudható.
...Tovább


Energiapolitikai kerekasztal létrehozását sürgetik

Médium:mno
2008-08-27

Energiapolitikai kerekasztal életre hívását kezdeményezték szerdán a debreceni Farmer Expo keretében, a megújuló energiaforrások hasznosításáról rendezett konferencia résztvevői.
...Tovább


Pelletáló üzem és biomassza-erőmű a Szászbereki Ipari Parkban

Médium:forestpress
2008-08-19

Szászberek - Felavatták az egy milliárd forintból készült Szászbereki Ipari Parkot. Az ipari park infrastruktúra beruházása közel egymilliárd forintból valósult meg, a következő lépés a próbaüzem megindulása
...Tovább


Egymilliárddal több jut energiatakarékosságra

Médium:Népszabadság
2008-08-16

Az energiaügyi minisztérium egymilliárd forinttal növeli a régi építésű lakások energiatakarékossági felújítására adható állami támogatás mértékét. Sok esetben ismét megéri azoknak pályázni, akik amúgy elcsalták volna az áfát.

 

...Tovább


Biomasszás erőműről szavaznak a dányádiak

Médium:mno
2008-08-13

Egy húszmilliárd forint értékű, biomassza tüzelésű villamos erőmű építéséről tartanak népszavazást szeptember 28-án Cégénydányádon - közölte Kormos Gyula, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere

 

...Tovább


Erőműépítésről tartanak népszavazást Szabolcsban

Médium:mfor
2008-08-13

Egy húszmilliárd forint értékű, biomassza-tüzelésű villamos erőmű építéséről tartanak népszavazást szeptember 28-án Cégénydányádon - közölte Kormos Gyula, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere.

...Tovább


Újraindulhat a mecseki szénbányászat

Médium:index
2008-08-12

A folyamatosan növekvõ energiaigények, valamint az emelkedõ olaj- és földgázárak esélyt adnak arra, hogy a Mecsekben sokévi szünet után újrainduljon a szénbányászat.
 

...Tovább


Megújuló energia a jobb körülményekért

Médium:szolnok online
2008-08-09

Intézményei jelenlegi energetikai állapotának ismeretében kereste a rákóczifalvai önkormányzat a megújuló energiaforrások alkalmazásának helyi lehetőségeit.
 

...Tovább


Az év végére a Vértesi Erőmű mindegyik blokkja bioenergiát tud termelni (MTI)

Médium:forestpress
2008-07-31

A Vértesi Erőmű mind a négy blokkja az év végére alkalmas lesz bioenergia termelésre, miután a végéhez közeledik a mintegy 4 milliárd forint ráfordítással megvalósult zöldprogram - mondta el Szegedi Tibor, a Vértesi Erőmű Zrt. gazdasági igazgatója az MTI-nek.

...Tovább


Vértesi Erőmű: indul a zöldprogram

Médium:origo
2008-07-30

A Vértesi Erőmű mind a négy blokkja az év végére alkalmas lesz bioenergia termelésére, miután a végéhez közeledik, a mintegy 4 milliárd forint ráfordítással megvalósult zöldprogram - mondta Szegedi Tibor, a Vértesi Erőmű Zrt. gazdasági igazgatója.

...Tovább


Ugye Te is félted a fákat?

Médium:csakjóhírek
2008-07-24

A Mecsek fáiUgyanakkor pártolod az alternatív energiaforrásokat, mint például a biomassza? Kecske is lakjon jól, káposzta is maradjon? A mecseki erdőkben szép megoldás találtak a problémára. Fa is marad, bioenergia is lesz.
 
 

...Tovább


Tisztázzuk a félreértéseket, félremagyarázásokat: sajtótájékoztató az erdőgazdálkodásról

Médium: Helyi Lapok
2008-07-24

Az erdészeti hatóság egy komoly tradícióval rendelkező, országos hatáskörű, tipikusan jogal-kalmazó államigazgatási szerv. Jelenlegi felállásában a 2007. év január 1-jén létrehozott Mező-gazdasági Szakigazgatási Hivatal részeként működik, mely a Földművelésügyi és Vidékfejleszté-si Minisztérium irányítása alatt áll.

 

...Tovább


Kevesebb fát vágnak ki a mecseki erdőkben

Médium:klubradio
2008-07-23

Az erdőterületek növekedését nem veszélyeztetik a biomassza erőművek, ugyanis az erdészeti társaságok nem termelnek ki annyi fát, mint amennyi faanyag az erdőkben képződik a fák növekedése révén - hangsúlyozta Varga Gábor,
 

...Tovább


Nő az erdőterület Magyarországon

Médium:műszakifórum
2008-07-17

Magyarországon az erdőterület eléri a 2 millió hektárt, s 2013-ig mintegy 70 milliárd forint támogatással további 69 ezer hektárral fog növekedni - mondta Sirman Ferenc, az FVM szakállamtitkára Debrecenben, a Kutatással az erdőért konferencián.

...Tovább


Drágul az orosz gáz: takarékosságot sürget az Energiaklub

Médium:hírportál
2008-07-09

A mostani 400 dollár körüli árról 500 dollárra emelkedhet év végére a gáz ára ezer köbméterenként, vagyis mi, közép-európaiak ennyiért kaphatjuk a Gazpromtól.

 

...Tovább


Energiatakarékossági pályázatok: egymilliárd forintnyi igény

Médium:műszaki fórum
2008-07-03

A lakossági energiatakarékossági pályázatokra június 30-ig 1,064 milliárd forintnyi igény érkezett az Energia Központ Kht.-hoz, és ehhez mintegy egymilliárd forintnyi kedvezményes hitelt is igényeltek - mondta el Rajnai Attila az Energia Központ Kht. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére szerdán

...Tovább


Energiatakarékosság: több mint egymilliárdra lehet pályázni

Médium:Hírszerző
2008-07-02

A lakossági energiatakarékossági pályázatokra június 30-ig 1,064 milliárd forintnyi igény érkezett az Energia Központ Kht.-hoz, és ehhez mintegy egymilliárd forintnyi kedvezményes hitelt is igényeltek - mondta el Rajnai Attila az Energia Központ Kht. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére szerdán.
 

...Tovább


A megújuló energia támogatása iránt ugrott meg az érdeklődés

Médium:Ingatlanmagazin
2008-07-02

Az eddig benyújtott lakossági energiatakarékossági pályázatokból is kiderül, hogy jelentősen megnőtt a megújuló energiával kapcsolatos megoldások támogatása iránti igény: tavaly mindössze a pályázók 13 százaléka kért támogatást, idén már 29 százalék.

 

...Tovább


A mezőgazdaság lehet kitörési pont Magyarországnak

Médium:hirextra
2008-07-01

Olajos Péter erdősítési program indítását, klímaváltozási alap felállítását és korszerű vízgazdálkodás bevezetését szorgalmazza. Erről Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tett június 27-i látogatása során, Nyíregyházán, Juhász Zoltán megyei elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti képviselője

 

...Tovább


Budapestre települhet az európai innovációs intézet

Médium:metro
2008-06-17

Magyarországnak jó esélye van arra, hogy Budapestre települjön az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Budapesten újságíróknak az MSZP-frakció ülésének szünetében.
 
 

...Tovább


Ökolakóparkok

Médium:HVG
2008-06-13

Energiatakarékos és környezettudatos technikai megoldások és szolgáltatások jelennek meg a Budapesten és környékén épülő lakóparkok kínálatában. A HVG Ingatlan cikke.

 
 

...Tovább


Újra lendületbe jöttek az energiatakarékossági pályázatok

Médium:webrádió
2008-06-11

A változtatásoknak köszönhetően idén ismét sokan érdeklődnek az energiatakarékossági pályázatok iránt.

 A legtöbben a nyílászárók cseréjére és utólagos hőszigetelésére szeretnének pénzt nyerni, és a tavalyihoz képest majdnem háromszor akkora az érdeklődés a megújuló energiaforrások iránt.


 

...Tovább


Az OECD-nek tetszik hazánk környezetvédelmi fejlődése

Médium:gazdasági rádió
2008-06-03

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi jelentésében elismeri Magyarországnak a környezetvédelem területén elért fejlődését, ugyanakkor számos ajánlást fogalmaz meg egyebek mellett a levegő minőségével és az árvízvédelemmel kapcsolatban - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) kedden

 

...Tovább


Iparfejlesztés és világörökség Szerencsen

Médium:borsod online
2008-06-02

Szerencs - A világörökség egyetemes értékei nem akadályozzák a szalmatüzelésű erőmű megvalósítását.

 A parlament Környezetvédelmi Bizottsága 2008. május 28-án kihelyezett ülést tartott Szerencsen.
 

...Tovább


lablec