Videók

Média-megjelenésekÍrjon nekünk!

Név:

E-mail:

Képgaléria:
Postacím: 7621 Pécs, Mária u. 8. (Ferling PR Kft.)
Telefon: (72) 512-370
Fax: (72) 512-378
E-mail: titkarsag@biomasszaeromuvek.hu
Hivatalos ügyintézés helye:
Bakonyi Erőmű Zrt.
8401 Ajka, Gyártelep Pf. 134.

Európa legjobbja a Dalkia pécsi szalmatüzelésű erőműve

A kapcsolt energiatermelés európai szakmai szervezete, a COGEN Europe a piacfejlesztés kategóriában a legjobbnak ítélte a Dalkia Energia csoport tavaly Pécsett átadott szalmatüzelésű erőművét.

Piacfejlesztés kategóriában Európa legjobbjának választotta a COGEN Europe a pécsi Pannonpower biomassza tüzelésű erőművet, amely a tavaly átadott szalmatüzelésű blokk révén a 150 ezer lakosú Pécs energiaellátását teljes egészében megújuló energiaforrásra állította át. A Dalkia Energia tulajdonában álló Pannonpower projektje példaértékű, és jól demonstrálja, hogy a megújuló alapú kogenerációs energiatermelés – a hő és a villamos energia párhuzamos előállítása – járható és fenntartható út Magyarországon és Európában egyaránt. A COGEN Europe döntése során kiemelten kezelte, hogy az évi 240 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék beszerzése Pécs környékén évi 4 milliárd forintnyi többletbevételhez juttatja a gazdálkodókat és a begyűjtés és a szállítás 170 embernek teremt munkalehetőséget, ami tökéletesen példázza a megújuló energiaforrások felhasználásának helyi gazdaságra kifejtett pozitív hatásait.

A párhuzamosan hőt és villamos energiát termelő erőművek európai szakmai szervezete az innovációs és technológiai díjat minden évben annak az erőműnek ítéli, amely olyan fejlesztést vagy beruházást hajtott végre, amely jelentős előrelépést hozott a kogenerációs energiatermelés tekintetében.

A Pannonpower pécsi erőműve több tekintetben is egyedülálló.„Európában ez a legnagyobb szalmatüzelésű biomassza erőmű, amely a kapcsolt technológiát alkalmazza, ráadásul mindezt kiemelkedő, éves átlagban 57 százalékos, hatásfokkal teszi” – mutatott rá Jean-Luc Bohic, a Dalkia közép-európai régióért felelős műszaki igazgatója, aki a blokk építését Magyarországon felügyelte.

A közép-európai régióért felelős műszaki igazgató hangsúlyozta, hogy a használt technológia hazai viszonyokhoz történő igazítása jelentős műszaki átalakításokat igényelt: a régiós tüzelőanyag-ellátási lehetőségek felmérése után az alapvetően száraz gabonaszalma bálák tüzelésére optimalizált berendezéseket és üzemeltetési eljárásokat úgy kellett átalakítani, hogy az új blokkban magasabb nedvességtartalmú, és egyéb szántóföldi növények – kukorica, napraforgó – szármaradványaiból álló bálák is felhasználhatók legyenek.

Az itthon több mint 20 éves múltra visszatekintő lokális energiaszolgáltató szakemberei abban bíznak, hogy a beruházás hasonló fejlesztések katalizátora lehet a jövőben. „A Pécsett általunk kialakított energiatermelési modell változatlan szabályozás, hasonlóan stabil villamosenergia- és hőpiac, valamint megfelelő mezőgazdasági potenciál mellett akár kisebb méretben máshol is megvalósítható Magyarországon, és az előnyöket képes minden esetben biztosítani” – emelte ki Varga Tamás, a magyar Dalkia Energia műszaki igazgatója.

A Magyarországon 67 ezer fogyasztót távhővel ellátó Dalkia Energia műszaki igazgatója szerint fontos, hogy a pécsi beruházás ne egy egyedüli kezdeményezés legyen, hanem modellként szolgáljon a magyarországi adottságokat kihasználó, a távhőszektort hatékonyabbá tevő folyamatnak.„A pécsi energiaellátási modell jó példája annak, hogy az ország adottságai mellett a biomassza beemelése a távhőszolgáltatásba megtérülő és minden érintett számára előnyöket rejtő lehetőség. A megközelítés és a technológia kisebb, akár csak 1000 fogyasztót ellátó rendszerek esetében is eredményesen alkalmazható” – hangsúlyozta Varga Tamás.

Pannonpower.hu

2014-04-04


Vissza a főoldalra
lablec