Videók

Média-megjelenésekÍrjon nekünk!

Név:

E-mail:

Képgaléria:
Postacím: 7621 Pécs, Mária u. 8. (Ferling PR Kft.)
Telefon: (72) 512-370
Fax: (72) 512-378
E-mail: titkarsag@biomasszaeromuvek.hu
Hivatalos ügyintézés helye:
Bakonyi Erőmű Zrt.
8401 Ajka, Gyártelep Pf. 134.

Veolia Energia Magyarország Zrt.

Bemutatkozás

A Veolia-cégcsoport a világ többtucatnyi országában megoldások széles skáláját kínálja az energia- és a vízellátás, valamint a hulladékhasznosítás terén. A vállalat által alkalmazott körkörös gazdasági modell a nyersanyagok és erőforrások újrahasznosításán alapul, ami a hatékonyság mellett a működős fenntarthatóságára is kedvező hatással van.

A Veolia Magyarországon 2500 alkalmazottja segítségével számos önkormányzat, intézmény és ipari létesítmény számára nyújt stabil és megbízható szolgáltatást.

Az energetikai üzletág két évtizedes tapasztalatával a szektor egyik meghatározó szereplője. 50 önkormányzatot, 85 egyéb állami és középületet, 30 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával, miközben az általa üzemeltetett távhőrendszerek csaknem tucatnyi település több mint 100 ezer lakossági és intézményi ügyfelét szolgálják ki.
A Veoliához öt magyarországi erőmű tartozik, amelyek közül kiemelkedik a pécsi Pannonpower-cégcsoport. A két biomassza-tüzelésű blokknak köszönhetően a hazánk második legnagyobb távhőrendszerével rendelkező baranyai nagyváros lakásait és közintézményeit kizárólag megújuló forrásból származó hőenergia melegíti.

A pécsi hőerőmű az ötvenes évek végén kezdte meg a termelést, méghozzá a mecseki szénbányákra alapozva szénportüzelésű kazánokkal. A városi távhőszolgáltatás néhány évvel későbbi indulása, majd a villamosenergia- és a hőigény dinamikus növekedése a következő évtizedekben megalapozottá tette az erőművi technológiai folyamatos fejlesztését és bővítését.
Az ezredforduló környékén nagy horderejű változások történtek. A bányászat fokozatos leállásának következményeként az erőműben is elindult egy tüzelőanyag-váltási folyamat, amely során a környezetszennyező szenet sokkal kedvezőbb emissziós paraméterekkel bíró biomasszára és – első lépésként – földgázra cserélték. 2004 őszén készült el az első nagyszabású beruházás, ami akkori értéken 7,5 milliárd forintba került. Ekkor állt üzembe Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművi blokkja. A 49,9 MW beépített teljesítményű, buborékoltatott homok-fluidágyas technológiájú kazánt egy régebbi szenes berendezésből alakították át a szakemberek. A Pécs távhőigényének 40%-át biztosító blokk óránként 185 tonna gőzt képes fejleszteni.
A tüzelőanyagot elsősorban Baranya és Somogy megyéből szerzi be a társaság, méghozzá kizárólag FSC-tanúsítvánnyal rendelkező (vagyis bizonyítottan fenntartható erdőgazdálkodást folytató) állami és magántulajdonú erdészetektől. A fűtőanyag 35%-a tűzifából készített apríték, de ez az arány folyamatosan csökken. Helyét átveszi az erdei apadék, valamint a fűrészipari és az ömlesztett mezőgazdasági melléktermékek, például a napraforgóhéj.

2007 februárjától a Pannonpower-cégcsoport a francia Dalkia Energia Zrt. tulajdonába került. A tőkeerős nemzetközi háttérnek köszönhetően megteremtődtek a feltételek a további fejlesztésekhez: elindulhatott a második biomassza-blokk kivitelezése. Átalakítás helyett ezúttal egy teljesen új kazánt építettek meg a szakemberek. A 35 MW beépített villamos teljesítménnyel rendelkező, rezgő-rostélyos technológiájú berendezés tüzelőanyagául bálázható mezőgazdasági melléktermékek – szalma, kukoricaszár, nád, kaszálék – szolgálnak.
A 2013-ban átadott új beruházás évi 200-220 GWh elektromos energia és évi 900-1000 TJ hő előállítására képes. Üzembe állásával a földgáztüzelésű kazánok tartalékba kerültek, így Pécs teljes távhőigényét megújuló energiaforrásból biztosítja az erőmű. Ennek révén lényegében megszűnt az import tüzelőanyagoktól való függés, ráadásul a biomassza fűtőanyagok összegyűjtése, tárolása és szállítása munkalehetőségeket teremt, az értük kifizetett évi több milliárd forint pedig jelentős többletjövedelmet biztosít a gazdálkodóknak.

A Pannonpower-csoport a Dalkia integrációja révén 2015-től a Veolia energia üzletágának keretein belül működik. A társaság célkitűzései azonban változatlanok: megújuló alapokon fenntartható és környezetbarát módon gondoskodni a baranyai megyeszékhely energiaellátásáról.

Vezetők

Rudolf Péter, Pannon Hőerőmű Zrt.
vezérigazgató

Cégkapcsolat

Pannonpower
7630 Pécs, Edison u. 1.
Tel: +3672/534-200
Fax: +3672/534-205
www.pannonpower.hu

Az oldal tetejére
Vissza
lablec